שתף    שלח לחבר  
הבריאות שלך בידיים שלי
ידיעון בעריכת אלישבע הניג
גיליון 8

נפלאות הכוסמין


 




 

 

 

את הכוסמין כבר ניסיתם?

כֻּסְמִין או חיטת הכוסמין (שם מדעי: Triticum spelta) היא מין הקסאפלואידי של דגן, ששימש כמזון בסיסי בחלקים של המזרח התיכון ואירופה מתקופת הברונזה עד ימי הביניים, עד שפינה את מקומו לחיטה, שאותה קל יותר לגדל ולעבד. הכוסמין משווק בימינו כמזון בריאות, בהיותו מכיל אחוז גבוה יותר של חלבון מאשר חיטה, וכן כמות גדולה של סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים.

בהלכה היהודית הכוסמין נמנה עם חמשת מיני דגן, שנקבעו להם דינים מיוחדים. אולם הכוסמין שבהלכה אינו המין הקרוי בשם זה כיום (אשר לא היה מוכר בארץ ישראל בעת העתיקה), אלא כנראה חיטה דו-גרעינית (Triticum dicoccum), מין טטראפלואידי שהיה בשימוש בארץ ישראל עוד לפני תקופת בית ראשון, והוא קרוי באנגלית emmer. זן עתיק מאוד של חיטה זו התגלה באזור ראש פינה בתחילת המאה ה-20.

על-אף הדמיון בשם, הכוסמין אינו קרוב משפחה ואינו דומה לכוסמת.


הכוסמין עשיר בחלבון, בסיבים תזונתיים,בוויטמינים כגון ויטמיני ,B ניאצין, מנגן ונחושת ומינרלים. תכולת הגלוטן פחותה מאשר בחיטה ולכן הוא פחות אלרגני אך הוא עדיין, למרבה הצער, אסור לחולי צליאק.
הניאצין שבכוסמין מסייע באיזון רמות השומנים בדם ויש הטוענים כי הכוסמין יעיל במיוחד לסובלים ממיגרנות, על שום תכולת וויטמין B2  הגבוהה שבו. הכוסמין כמו כל דגן מלא, עשוי לסייע במניעת טרשת עורקים ובשמירה על שלמות כלי דם. בזכות תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה הוא מסייע בחילוף החומרים ואף מתאים לדיאטה, (בשל אינדקס גליקמי נמוך-בינוני)
לגרגרי כוסמין אינדקס גליקמי נמוך יותר מאשר ללחם מקמח כוסמין) .הכוסמין עמיד למדי מפני חרקים ולכן מצריך פחות ריסוס. שפירושו פחות רעלים במזון שלכם.(

 

 

התבוננות בעין  יכולה לזהות בנקל חומציות באזור הקיבה והמעי.

חומציות זו עלולה להתבטא בתופעות חיצוניות המריצות את המטופל אל הרופא , שנותן על פי רוב תרופה סותרת חומציות, אך לא שולח מיידית לבדיקות שאמורות לשלול שינויים במעי, ומחלות כמו קוליטיס, צליאק, קרון ואחרות.
 

רבות אנו שומעים על המעבר אל קמח מלא שיתרונותיו עימו.
ברם לא תמיד קמח מלא מתאים לאלו הסובלים מהחומציות בקיבה ובמעי.

 

 



בזכות כל תכונות הכוסמין, ולפחות עד לאבחון מדוקדק, עשו עימכם חסד. היו זהירים במה שנכנס לפה. תנו עדיפות לכוסמין על פני החיטה המלאה, השעורה או השיפון.
גם טעים, גם מזין וגם בדרגת סיכון פחותה.

 


סקרנתי אתכם?....   לחצו כאן והזמינו תור או הזמינו אותי להרצאה


 

 

 

 

 

כוסמין
ערך תזונתי ל-100 גרם
קלוריות 321.3 קק"ל
חלבונים 12 ג'
פחמימות 62 ג'
שומן 2.7 ג'
סיבים תזונתיים 8.8 ג'

אתם רוצים לשמור  על הבריאות שלכם ?
לחצו על החיצים והירשמו לידיעון "הבריאות שלכם בידיים שלי"

 

 

אלישבע הניג
עיסוי רפואי ואבחון אירידולוגי
בן גוריון 254, גבעתיים 53326
טלפון: 03-7322668 , סלולרי 054-4657977
טלפקס: 03-5716940


 


 

 
דף זה מוצג באמצעות שלח מסר – מערכת דיוור אלקטרוני